DAMAR RENGİNDEN RENK ANALİZİ YANILTIR!

Bazen bilgisizliğimizi gizlemek için, bazen zaman kazanmak için, bazen işimize öyle geldiği için safsatalara başvurabiliyor ya da sorgulamadığımız için safsataya inanabiliyor, tufaya düşebiliyoruz. 

Duyduklarınızı sorgulamayı seviyorsanız,  her ikisi de Destek Yayınları tarafından basılan, son dönemde okuduğum aşağıdaki iki kitabı öneririm.

  • Yalanın Siyaseti / Yalın Alpay / 2017
  • Safsatalar / Tevfik Uyar / 2019
image
 

“Damar rengi, kişinin renk grubuna dair bilgi verir" hatalı önermesi ile başlayan safsata aşağıdaki gibi sonuçlanıyor:

  • damar rengin maviyse soğuk alttonlu gruptasın
  • yeşilse sıcak alttonlu gruptasın
  • damarların hem mavi, hem yeşilse nötr gruptasın, Türkiye’deki kullanımıyla ise “ne giysen yakışır”! 

Neden safsata?  Damarların renkli olduğunu varsaydığı için.. 

Unutmayalım: profesyonel renk analizi, ciltten farklı tonların yansımalarını ölçümleyerek yapılır.

Araştırmacı renk uzmanınız/eğitmeniniz üşenmedi, bildiği & bulduğu bilgileri madde madde  paylaşıyor :)

1)

Öncelikle, renkliymiş gibi algıladığımız çoğu damarın rengi yok! :) Damarlar neredeyse renksiz ve eğer bir renk görüyorsak, damardan geçen kanın rengini görüyoruz.  Damar çapı ve çeper kalınlığı büyük damarlar, tekstil diliyle “iç göstermiyor” :) 

Söylediğime inanmakla yetinmeyin, ameliyat fotoğraflarını googledan buyurun kendiniz araştırın; varis, koroner by-pass ve göz ameliyatlarında çekilmiş fotoğraflar beni en etkilemiş olanlar :)

2)

İnsan kanı kırmızı. Hep :)

Yoğunluğuna göre kırmızı ve kahveye çalan koyu kırmızı arasında bir skalada. (Kanı kırmızı olmayan canlılar da varmış. Meraklısına.. )

3)

Anladığım o ki, atardamarlardaki kan oksijen bolluğundan dolayı daha kırmızı ve toplardamardaki kan karbondioksitten dolayı daha bulanık kırmızı..

Kirli kanın mavi olduğu iddiasına cevaben ekledim bunu. Bulanık kırmızı, bordodan ziyade koyu kahve-mor arasında. Ancak mavi değil.. 

4)

Cilt üzerinden damarlara baktığımızda algıladığımız renk, aynen tekstil ve duvar boyası rengi gibi maruz kaldığı ışıktan ve açıdan etkilenerek farklı gözlemciler tarafından farklı algılanabiliyor.

Değişken bir hedefin anlık tespitine dayanan giyim rengi önerisini kim ister? Mağaza içinde farklı grupta, dışarıda farklı grupta olmayı mesela? Veya bir danışmanın X gruptasın, başkasının Y’desin demesini?

4b)

Kan hep kırmızı, ancak cilde nüfuz eden ışık farklı dalga boylarındaki kırmızı ve maviyi farklı emiyor, farklı saçıyor ve farklı yansıtıyor.

Yüzeye yakın ve yüzeyden uzak damarların da farklı algılanması muhtemel. 

 
image
Ten rengi ve damar rengi yaklaşımı ile sunulan hizmetleri ırkla sınırlamak kısıtı üzerine de düşünmek lazım…

“Damar renginden kişiye yakışan renk tonlarını tespit etmek mümkündür” yaklaşımı ile profesyonel hizmet vermeye çalışan makyaj uzmanlarını, danışmanları, eğitimcileri ve bloggerları bugüne dek hizmetlerine zemin oluşturmuş bu yaklaşımın dayanağını sorgulamaya davet ediyorum.

Yeşil görünen damarlara sahip soğuk mevsim mensubu renk danışmanınız bilgisayar başından bildirdi ve iyi günler diler :)