DUVARDA MOR KULLANMAYALIM MI YANİ?

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın  öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlamış olduğu bir bireysel öğrenme dokümanına denk geldim. İnşaat teknolojisi ile ilintili renk tasarımı dersi. 

Bir yerinde der ki: Meskenlerde moru zeminde kullanırsan kararsızlık, duvarda kullanırsan rahatsızlık, tavanda kullanırsan bunaltı ve aşağılama yaratırsın. (!!!) Diğer renkler için yorumlar da pek farklı değil..

Ülkemizde akademik renk bilgisi bu derinlikte ise, üzücü.

image
credit: Polisan  (photography: OSÇ photography, colour styling: Oya Komar)

Elbette her mekan için (amacını da destekliyorsa) uygun bir mor var ve bahsi geçtiği üzere renklerin olumsuz çağrışımları ancak kullanılan rengin tonu bütüne uyum göstermiyorsa ortaya çıkıyor. 

Bütüne uyumlu doğru bir mor ise  kendini dinlemeye ve beden-zihin dengesi sağlamaya uygun ortamlar yaratmaya yardımcı oluyor.

Yeter ki hangi tonu seçeceğinizi bilin:

image

görsel: Polisan morlarından fotoğraflayabildiğim kadarıyla

Kişisel renk danışmanlığından edindiğim renk bilgisi, gözlemlerim ve deneyimim, dekoratif çözümlerde bana elbette yardımcı oldu. Fakat işin içine duvar boyası girince tüm öğrenilmişlikleri bir kenara bırakmak durumunda kaldım. Tam bir ezberbozan!

Öncelikle alt tonlar diye bir kavramınız kalmıyor. İşin içine renklerin bir arada nasıl algılandığı girince, parametre sayısı artıyor. Örneğin kişisel renk danışmanlığında kişinin cilt alt tonuna ulaşmanız ve doğal kontrast seviyesini bulmanız yeterliyken, mimari renklerde işin içine bütünsel algı, mevcut dekor ve yapı malzemelerinden yansımalar, ışık vb gibi nice ölçüt devreye giriyor. 

Basitçe anlatmak gerekirse, özellikle nötr dediğimiz renkler (burada nötr kelimesini öne çıkmayan renk anlamında kullanıyorum)  çevrelendikleri renklerden etkilenip, adeta renk değiştiriyorlar. Aşağıda her iki kombinasyonun ortasında yer alan grinin nasıl farklı algılandığını görüyorsunuz.

İlk satırda sarımtrak bir gri, ikincisinde mavimsi-morumsu bir gri. Hatta dikkat edenler fark edecektir, renk kodunun yazılı olduğu beyaz bant dahi renk değiştirmiş görünüyor.

image

Ve elbette bu ufacık fark, evinizin uyum içinde olup olmadığının belirleyicisi. Nötr renkleri kullanırken hata yapma olasılığınız, diğer renklerden daha fazla. 

Gri demişken,  bildiğimiz siyah-beyaz karışımı da değil gri, çünkü boya rengi dediğimizde renklendiricinin (pigment/colorant) yanı sıra, boya bazının kendi rengi de devreye giriyor. Siyah ve beyaz renklendiriciyi boya bazına karıştırdığınızda saf bir gri elde edemiyorsunuz yani :) 

Eğlenceli değil mi? Bir yandan da “renk” ve “mimari renk” arasında ciddi fark olduğunun göstergesi. 

İç cephe dekorasyon renk paleti, hedefi 12′den vuran duvar renkleri, mağaza ve showroom styling ihtiyaçlarınız için telefonum: 532-413 10 05

image

credit: Polisan  (photography: OSÇ photography, styling: Oya Komar)