ZEYTUNİ CİLT VE FONDÖTEN 

Cildimizin üst tonu yani cildimizin isimlendirebildiğimiz rengi, fondöten ve kapatıcı arayışlarında bizlere bir rehber oluyor. Bugün özellikle değinmek istediğim konu "zeytuni" diye geçen veya "olive skin" olarak çoğunuzun bildiği yeşile baktığı iddia edilen cilt rengi.

İddia edilen diyorum çünkü sarının bir tonu olarak aslında karşımıza çıkıyor.

Makyaj uzmanları bu rengin dengelenmesi veya buna uygun fondötenlerin karışımlar suretiyle elde edilmesi konusunda elbette çok uzmanlar. Ben sizlere sadece renk bilgimle destek verebilmek istiyorum. Ne zaman cilt rengi yeşile yaklaşıyor, kimlerin cilt rengi yeşile yaklaşıyor ve bulunamayan fondötenler/kapatıcılar konusunda nasıl bir mantık izlersek çözüme ulaşırız, buna değinmek istiyorum.

Renk danışmanlığı cephesinden baktığımız zaman cildin zeytuni, buğday, esmer veya herhangi başka bir renkle tanımlanması, biz renk danışmanları için bir önem taşımıyor.  Çünkü yaptığımız çalışmalarda farklı renkler ve ışık nasıl yansıyor cildimizden ona bakıyoruz ve ona göre bir mevsimsel kategoriye kişileri dahil ediyoruz. Dolayısıyla cildin sarıya, turuncuya, kırmızıya veya yeşile -hadi o şekilde tanımlayalım- bakması, biz renk danışmanları için bir önem arz etmiyor.

Kişi kendi cilt renginden memnun değilse yapılabilecek en güzel şey, renk danışmanlığının sonunda teslim edilen renk kartelasında, bazı renkler cildin o istenmeyen görüntüsünü olduğundan daha sarı, olduğundan daha yeşil bir göz yanılgısına sebebiyet veriyorsa, üst parçalarda kullanmamayı önermekle yetiniyoruz aslına bakarsanız. Renk analizinin cilt rengine yaklaşımına daha fazla değinmek istemiyorum bu yazıda..

Konumuz zeytuni cilt rengi (olive skin)  Eğer siz de cilt renginizin yeşile çaldığını düşünüyorsanız bu yazıdan, bazı pratik bilgiler edinebileceğinizi zannediyorum. Renkleri dengelemek için; bunu cilt rengi olarak düşünebilirsiniz, bunu fondöten veya kapatıcının rengini size uygun hale getirmek üzere ürünü dengelemek olarak düşünebilirsiniz, yine renk teorisine dayanıyor iş.

Bir renk çarkında karşılıklı renkler birbirleriyle karıştırıldıklarında, o kuvvetli yönlerini birazcık yitirip nötralize oluyorlar. Bunu da en rahat, yine aynı teoriyi kullanan saç renklerinden biliyor olduğunuzu zannediyorum. Hani saçta fazlasıyla bir bakır varsa bir mavi şampuanla bunu dengelemek veya fazla dore varsa bunu bir mor şampuanla dengelemek tercih ediliyor. Fondötenlerde, kapatıcılarda yine aynı yöntemden devam edeceğiz. Renk çarkında turuncunun zıttında maviyi, sarının zıttında moru görüyoruz ve bunlar birbirleriyle karıştıklarında sarı sarılığını, turuncu turunculuğunu bir miktar yitiriyor. Fakat sarı ailesinde renkler bir miktar doygunluğunu kaybetmeye başladığında (koyulaştığında ya da nötralize etmeye yani o sarı pigmentin yoğunluğunu azaltmaya başladığımızda) renklerin olduğundan daha yeşilimsi algılanma olasılığı var.

Tahminim o ki orta ve koyu cilt rengine sahip kişilerde zeytuni, bu yeşile bakan tınının daha belirgin olması mantıklı. Açık renklerde zeytuni bir cilde rast gelinir mi gelinmez mi bu konuda açıkçası fikrim yok, çünkü insanların ciltlerine renk ismiyle bakmıyorum yaptığım meslek gereği. 

Ciltle ve cilt ürünleriyle ilgili biz bu renk teorisini nerelerde kullanıyoruz? Bunlardan bir tanesi primerlar. Cilt makyajının altına uygulanan, mora bakan, maviye bakan renkler kullanılabiliyor ya da noktasal olarak bazı renklerin dengeleyici özelliklerinden faydalanıyoruz. Fakat bugün bahsedeceğim konu bir fondötenin ya da bir kapatıcının olduğundan daha doğru şekilde, piyasada bulunamadığı üzere demeyeyim de, seyrek bulunduğu üzere, piyasadaki ürünlerin çoğunun sarı, turuncu ve kırmızının açığı ailelerde olduğunu bilince, zeytuni bir cilde sahip olan kişilerin cilt üst tonlarıyla uyumlu renkleri çok rahatlıkla yakalayamadıklarını görüyorum.

Gözlemim o ki; insanlar fondötenlerini ve kapatıcılarını bazı primerlar veya korektörlerle veya düzeltici pigmentlerle dengeleme gayretine giriyorlar. Buradaki en büyük yanılgıyı sizle paylaşmak istiyorum. "Cildim yeşile bakıyor" diye düşünerek sarımsı ya da turuncumsu fondötenin içine katılan yeşil pigment ya da yeşil bir korrektörün, rengi yeşile doğru götüreceğini bilmemiz lazım. Oysa ki bizim istediğimiz ne? Bizim istediğimiz sarıyı azaltması, turuncuyu azaltması bu kullanılan pigmentin.

Dolayısıyla yeşil yerine mavi ya da belki sarımtrak fondötenlerle karıştırılmak üzere mor pigmentlerden yardım alınabileceğini zannediyorum.

Kısa bir özet geçeyim. Eğer cildinizin yeşile baktığını düşünüyorsanız, cildinize "zeytuni" ismini taktıysanız ve fondötenler kapatıcılar bulmakta zorlanıyorsanız yapacağınız iş bir yeşille bu rengi dengelemeye çalışmaktan ziyade mavi yada mor aileden bir pigmentle, turuncuya ya da sarıya bakan ürününüzü biraz daha kırabilmek. Ayarı fazla kaçırmamanızı öneririm, çünkü hakikaten fondöteni saf bir yeşile dönüştürme olasılığımız da var. Bunu hiç istemeyiz.

Az miktarlarla, bu deneme pek rahatlıkla yapılabilir gibi düşünüyorum. Aslında bu zeytuni renklerin - yeşile çalan sarıların- cilt makyajı ürün gamlarında çok çok seyrek bulunduğunu  gözlemliyoruz. Dolayısıyla galiba bu anlamda bir ürün bulma zorluğu çeken kişiler için yapılacak şey, kendi karışımları ile en isabetli, en mevcut ciltlerine uygun rengi bulabilmek.

Bu konuda dilerim mavilerden ya da morlardan fayda sağlar ufak küçük denemelerle istediğiniz cilt ürününe kavuşursunuz.