MİMARİDE FORM VE RENK UYUMU
Çocukluğumu hatırlıyorum. Bursa'dan İstanbul'a, o dönemlerde yaklaşık 7 saatte arabayla gelirken İstanbul'a geldiğimizi, Maltepe ve Pendik'e yaklaştığımızda anlardım… Ankara Asfaltı'nın deniz değil de diğer tarafındaki tepelerde hatırladığım kadarıyla gecekondular vardı. Karman çorman renklere boyanmış, bir biri ile uyumsuz, irili ufaklı binalar.
Yaşım o kadar küçüktü ki, villa ve gecekondu arasındaki farkı da olasılıkla bilmiyordum. Tek çıkarımım, o bölgenin üzülünecek bir bölge olduğu idi.
Son senelerde renk bilgimi dekorasyonda kullanıyor olmanın yanısıra, şehir, semt ve aslında sokak bazında renkleri gözlemliyorum… Oturduğum yaşı eski sitede, aynı siluete sahip binaların bazıları sempatik, bazıları külüstür görünüyor..
İki nedenle:
- Ağırlıklı renk skalasına aykırı tondaki binalar sönük, eski, köhne görünüyor
- Binaların formu itibarıyla, renk değil ama ton seçiminde büyük yanlışlıklar var.
- Güneşin geldiği yön, binaları çevreleyen unsurlar değerlendirilmemiş.
- Bloklar ayrı ayrı ele alındığında dahi dış cephede kullanılan (genelde 2 renk) balkon demirleri ve pencere pervazlarıyla uyumsuz.
“Bir renk danışmanının kafayı yemesine şahit olmaktayız!” diyebilirsiniz. Ben de bunun üzerine derim ki; “Evet gözüm bilgiden kaynaklı kuvvetli. İşin ardındaki matematiğe vakıfım. Ancak vasat bir göz dahi bu görsellikte bir estetik olmadığını farkeder”
Boya ustasının, blok yöneticisinin veya apartman sakinlerinin çoğunluğunun belirlediği renk seçimi çoğunlukla estetiğe ulaşmaya yetmiyor :)
Binanın genel silueti dedim de, dün Gümüşsuyu'nda çektiğim fotoğrafa bir bakın, kıyaslamanız adına Google'dan da bir görsel ekledim. Benzer renklerin, farklı formlarda nasıl güzel veya ucuz görünebildiğini birlikte izleyelim.
Kavisli bir binada kullanılacak renk (ve tabii uygun ton) ile yatay siluete sahip bir binada kullanılacak renk farklı olmalı ;)
Bir fotoğrafta sarı bina diğerinde sarı dokunuşlu kırık beyaz bina hoşunuza gidiyor değil mi?