DERS GİBİ ANLATIM: DESENLER VE KOMBİNASYONLAR

Bir yazı dizisi olmasını ümit ettiğim bu başlığın, desen eşleştirirken “zorluk derecesi düşük” olan ilk tefrikası karşınızda…

İçimden bir ses, bu blog yazısındaki önerilerin hem giyim, hem dekorasyona uyarlanabilir olacağını söylüyor. Bakalım :)

Savunucusu olduğum sistemde (eşleştirmeyi de oldukça kolaylaştıran bir nitelik) desenlerin ebatlarından ziyade öncelikli olarak desenlerin belirginlikleri rol oynuyor.  Desen ebatlarının aynı olması veya olmaması önerilerine (şimdilik) sizlerin de kulak tıkamasını öneririm.

İşte en temel 3 püf noktası:

  • Elimizdeki desen belirgin bir desen mi, flu bir desen mi? Diğer parçayı da benzer seçeceğiz. Ya da bir desen çok belirgin, diğeri çok silik ise, silik olana düz renk muamalesi yapacağız. (Belirgin desenler canlı renkleri kaldırırken, flu desenler de kırık renklerde kendini gösterebiliyor.)
  • Karşınıza çıkacak benzer başlıklı yazılarda küçük desen büyük desen ayrımı ile zihniniz karışmasın. İlk maddede bahsettiğimiz belirginlik ve fluluk size yol göstersin.
image
  • Aşağıdakilerin her biri, ayrıca bir renk içermese de, desen sayılabilir. Soru yine aynı olacak: belirgin mi, değil mi? ;)
image

Desen kullanmayı sevenlerdenseniz (veya sevip de kullanmaya cesaret edemeyenlerdenseniz)  buyurun.  Aşağıdaki örneklerde otoritelerce olmaz denilip gayet estetik duran örneklere de denk geleceksiniz. Ezber bozmanın keyfi :)

1- RENK TEKRARI 

Çok uğraşılsa da hata yapmaya müsade etmez. Yeter ki rengi ismi ile değil, niteliği ile kopyalayın. Yani bir desende limon sarısı varken, civciv sarısı ile eşleştirmeyin. Lütfen :)

image
image
image
image
image
image
image

Bu görseli eklemezsem olmazdı :)

image
image

2- ÇİZGİ VE PUANTİYE İLE TAMAMLAMA 

Ayakkabı veya desenden kopyalanmış bir renkte seçilecek çizgiler veya puantiyeler, hata ihtimalini azaltır.

image
image
image
image
image
image

Hem çizgi, hem puantiye? Neden olmasın?

image
image

Bonus örnek: Her iki desenli parçada da bu kadar yüksek kontrast giyebilmek herkesin harcı değil. Çözümler: 1- daha küçük puantiye 2- daha sık çizgi 3- parçaların birinde, açık renk yerine orta koyulukta bir zemin 

3- BENZER TEMA 

Eşleştirilecek parçaların desenleri benzer temada olduğunda, süreklilik ve bütünlük vurgulanır. 

image
image
image
image
image
image
image
image

Hatta aynı ebatta, aynı desen

image
image
image

4- AYNI RENK GRUBU İşte en sevdiğim uyum garantisi! Her ne kadar, her renk grubunda ayrı renk kombinasyonları “ideal” görüntüyü veriyorsa da, desenler karışırken tonların aynı ayarda olması asla ama asla yanılmayacağınız bir temel oluşturur. 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

“Ben bir parça desenli giyeyim de, kombine etmeye sonra geçerim” diyenlerdenseniz fular gibi küçük bir parça ile denemelere başlamanızı öneririm. 

 Özet: Başlangıç seviyesinde desen eşleştirmenin en pratik 4 yolu:

  • Renk tekrarı
  • Alıntı renkten çizgi veya puantiye
  • Benzer tema
  • Ve ennnnn sevdiğimiz:  Aynı renk grubundan tonlar 

Bir sonraki bölümde, formül dozajını artırmak istiyorum. :)