HANGİ RUJLAR DİŞLERİ SARI GÖSTERİR? EZBER BOZALIM!

Bugünkü konumuz üç harfliler: ruj ve diş.

Çoğumuz, rujun diş rengimizi etkileyebileceğine dair bir düşünceye sahibiz. Peki, bu gerçek mi? Gelin, bunu inceleyelim ve detaylandıralım. Renk bilgim ışığında sizlerle bu konuda düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Eğer sıcak renk tonlarından biriyle özdeşleşiyorsanız, muhtemelen size sıcak alt tonlu rujlar öneriliyordur. Ancak, "Acaba dişlerimi olduğundan daha sarı gösterir mi?" gibi bir düşünceniz varsa ve bu nedenle bazı renkleri baştan elemiş olabilirsiniz. Okuyacaklarınız, belki de ilgilenmekten çekindiğiniz renklerle barışmanıza yardımcı olabilir.

İnternette kısa bir araştırma yaparsanız, birçok kaynağın ortak bir kanıda olduğunu göreceksiniz: "Turuncumsu rujlar dişleri olduğundan sarı gösterir." Bunu dile getirenler ise moda dergileri, diş macunu markaları ve elbette bloggerlar, YouTuberlar... Çok şey izledim, çok şey okudum, çok yanılgıya denk geldim. Paylaşacağım şimdi.. 



Bize sunulan seçenekler genellikle "dişlerin beyaz ya da sarı olabileceği" yönünde. Ancak bu kadar basit değil. "Sarı diş" demek sadece "lekeler" ya da başka etkenler barındırabilir. Fondötenlerin ve cilt üst tonlarımız çok net bir şekilde sarının, turuncunun ve kırmızının açık tonlarına tekabül ediyor. Benzer bir mekanizma dişlerimiz için de geçerli; sarının, turuncunun ve kırmızının tonlarından oluşuyorlar. Dişlerimizin rengini oluşturan dentin tabakası ve diş minesinin kalınlığı ya da inceliği diş rengimizin farklı algılanmasına neden olabiliyormuş.

Her açık rengi değerlendirirken, altındaki rengi görmek için, benzer tonlardaki bir gri zemin üzerinde değerlendirmemizi öneriyorum. Dişlere bu şekilde baktığımızda, beyaz zeminin üzerinde bile "beyaz diş" denilen rengin aslında sarı, turuncu, kırmızı ailelerinden birine ait olduğunu görebiliriz. Hatta bazı dişlerin gri ya da benim gözümle yeşilimsi (sarının doygunluğu yitmiş versiyonu) kalabileceğini de belirtmek isterim.



Diş renkleri bu kadar çeşitliyken, onları sadece beyaz ve sarı olarak tanımlamak yetersiz olacaktır. Ruj renklerinin neden farklı algılar yaratabildiğine dair birkaç sebep sıralayacağım. Öncelikle, turunculuk içeren bir ruj, dişteki turunculuğu çıkarır demek mantıklı değil çünkü canlı renkler mevcut renklere yakın renkleri daha da vurgular. İkinci olarak, diş rengi sarı ise, lilamsı nüanslara sahip rujlarla beyazlatabileceğimizi düşünmek de yanlış çünkü ruj diş üzerinde kimyasal bir etki yaratmaz.

Göz yanılsamalarıyla, ruj ve diş rengi ilişkisinde tüm renkleri sadece sıcaklar ve soğuklar olarak ayırmak doğru olmaz. Beyaz ve kremsi renklerden oluşan dişler, göz yanılsamaları sebebiyle, ortamda bulunan diğer renklerin etkisiyle farklı algılanabilir. Farklı nitelikteki renkleri bir arada gördüğümüzde, gözümüz bunu daha belirgin hale getirir. Renk denemelerinde koyu renkli rujların, dişlerinizi daha açık gösterebileceğini de düşünmelisiniz.



Diş renklerini ve ruj renklerini teker teker deneyip kıyaslamak konusunda, dikkatli olmalısınız. Memnun olduğunuz bir diş renginiz varsa, farklı tonlar sizi fazla etkilemeyebilir. Böyle bir durumda ruj renklerinize yenilerini eklemeyi deneyebilir, fotoğraflayıp, sonrasında göz yanılgılarına bir bakabilirsiniz.



Son olarak, yaş ilerledikçe diş etine yakın kısımlar daha belirgin hale gelebilir. Belki o zaman ruj renklerini yeniden düşünmek gerekebilir. 

Ezber yerine, deneme ve gözlemleme suretiyle seçim yapmak hep daha isabetli sonuç verecektir. Kolay gelsin :)